Νεμέα
Νεμέα, μια περιοχή με τεράστια ιστορία και παράδοση. Σεβόμαστε τον τόπο και παράγουμε κρασιά terroir που εκφράζουν όλο το μοναδικό μικροκλίμα της Νεμέας με κομψότητα, λεπτότητα και αγνότητα.
Η Νεμέα είναι από τις λίγες περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου καλλιεργούνται αμπέλια πάνω από 2.500 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη παράγωγο περιοχή για ερυθρούς ΠΟΠ οίνους στην Ελλάδα με περίπου 30.000 στρέμματα.
Αποτελείται από δεκαεπτά χωριά με διαφορετικές υψομετρικές βαθμίδες σε πεδινά, ημιορεινα και ορεινά (250μ εώς άνω των 900μ),μοναδικές εδαφολογικές συστάσεις (αλλουβιακά με ασβεστόλιθο, χαλίκι, άμμος, άργιλο έως και με αρκετή πέτρα), διαφορετικούς προσανατολισμούς και κλίσεις. Ο εύφορος κάμπος της Νεμέας διασχίζεται από τον ποταμό Ασωπό και επηρεάζεται κλιματικά από το βορά από τον Κορινθιακό κόλπο. Η ποικιλία αυτή συμβάλλει στη σημαντικότητα και μοναδικότητα αυτής της οινοπαραγωγικής ζώνης της Ελλάδας.
Το σύνολο των αμπελώνων του κτήματος,βρίσκονται κυρίως στις πλαγιές λόφων γύρω από την πόλη της Νεμέας. Σε ιδιόκτητες εκτάσεις 100 στρεμμάτων αλλά και σε συνεργαζόμενους με μακροχρόνια συμβόλαια αμπελουργούς, όπου ελαχιστοποιούνται οι στρεμματικές αποδόσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα. Διαφορετικά εδάφη και υψόμετρα ανάλογα με τον οίνο που θα παραχθεί από κάθε αμπελοτεμάχιο.
Κάποια τμήματα αυτών,είναι εξαιρετικά παλαιά κλήματα κυπελλοειδούς διαμόρφωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός πολύ μικρές παραγωγές ετησίως, αφετέρου εξαιρετικές συμπυκνώσεις και ωριμότητα στο σταφύλι. Στοιχεία απαραίτητα για την ύψιστη ποιότητα στους παραγόμενους οίνους.
Η Νεμέα αποτελεί ένα τρομερό μωσαϊκό γης με θεσπέσια terroirs.
Το Κτήμα Μητραβέλα παράγει τρείς οίνους ΠΟΠ Νεμέα από διαφορετικές περιοχές και με ελάχιστες παρεμβάσεις ώστε να εκφράζουν όλο το μοναδικό μικροκλίμα της Νεμέας..
Οι ρίζες της Νεμέας χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία της Πελοποννήσου. Η κυρία ποικιλία της περιοχής ήταν πάντα το Αγιωργίτικο, καταγεγραμμένο από το 2000 πΧ, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου..
Πρόκειται για μία περιοχή που είναι γνωστή και από την μυθολογία διότι ο Φλίας γιος του Θεού Διονύσου, ίδρυσε την πόλη Φλιασία (5ος πΧ) όπου και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το αμπέλι ως δώρο του Θεού του κρασιού προς τον θνητό γιο του. Ο μύθος λέει ότι η Νεμέα έλαβε το όνομα της από την ομώνυμη νύμφη κόρη του Ασωπού ποταμού. Εδώ πρώτοπαράχθηκε ο περιώνυμος Φλιάσιος οίνος, οίνο που προμηθεύονταν για τα συμπόσια τους οι Μυκηναίοι και Αργείοι..
Κατά την βυζαντινή περίοδο ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος (εκκλησάκι προς την πλευρά της Στυμφαλίας, βυζαντινού ρυθμού, 14ος αιώνας) από όπου ονομάστηκε και το γηγενές σταφύλι Αγιωργίτικο. Στην είσοδο της Νεμέας δεσπόζει το μοναστήρι της "Παναγίας του βράχου" που χρονολογείται περί το 1633 με περίφημες τοιχογραφίες και εικόνες..
Το σταφύλι Αγιωργίτικο αποκαλείται και "αίμα του Ηρακλή" ή Μαύρο Νεμέας λόγω του έντονου και πορφύρου ερυθρού χρώματος οίνων που παράγει. Από το 1971 οταν ιδρύθηκε η ζώνη ΠΟΠ (ΟΠΑΠ τότε) Νεμέα, το Αγιωργίτικο είναι το σταφύλι που ταυτίζεται με αυτή. Πρόκειται για μία πολυδυναμική ποικιλία που δύναται να παράξει όλο το φάσμα των οίνων, ερυθρούς, ροζέ, ξηρούς, ημίγλυκους ή και γλυκούς. Οίνοι που συνδυάζονται περίφημα με φαγητά, καταναλώνονται φρέσκοι αλλά και οίνοι πολυσύνθετοι που μπορούν να αντέξουν σε μακροχρόνιες παλαιώσεις.